KEŠU OŘECHY - často kladené otázky a odpovědi.
Otázky a odpovědi týkající se kešu ořechů.
Kvalita kešu ořechů není závislá pouze na původu, ale i na jejich správném skladování. Pokud nejsou kešu ořechy správně skladovány, zrychlují se oxidativní procesy a jejich zdravý tuk oxiduje. Oxidovat znamená přeměnit svou strukturu na takovou, která je pro zdraví nevyhovující, přímo škodlivá.
Kešu ořechy doporučujeme nakupovat přímo z balírny, kde je zajištěno správné skladování. My ve Frutree kešu ořechy skladujeme v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.
Při objednávce v eshopu, kešu ořechy balíme těsně před expedicí, abychom mohli garantovat čistou, přírodní chuť, vůni a zachování živin.
Kešu ořechy můžete uchovávat ve spíži šest měsíců. Při skladování ve vzduchotěsném obalu v chladničce, kešu ořechy vydrží 2 x déle, to je celý rok. Zmražené kešu ve vzduchotěsném obalu vydrží až tři roky.
Ořechy obecně a rostlinná semena jsou právě pro vysoký obsah tuků (zejména polynenasycených mastných kyselin) velmi citlivé na světlo a teplo. Proto je velmi důležité správně je skladovat, aby se obsažené živiny neznehodnocovaly.
Kešu ořechy jsou zdroj vitamínu E (silný antioxidant), který zpomaluje oxidaci a snižování kvality.
Kešu ořechy doporučujeme skladovat v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.
Funkční potraviny mají pozitivní vliv na jednu nebo více funkcí těla, nad rámec nutriční funkce. To znamená, že podporují zdraví, tělesnou pohodu a redukují riziko vzniku nemocí. Jsou konzumována jako součást normální stravy. Nejedná se o pilulku, kapsli ani jinou formu doplňku výživy.
Kešu ořechy jsou významný zdroj:
- vitamin B1 thiamin,
- minerálu hořčíku Mg (Magnézium),
- minerálu fosforu P,
- minerálu draslíku K.
Kešu ořechy jsou zdroj:
- vitaminu B2 (Riboflavin),
- minerálu železa Fe.
Kešu ořechy jsou aktuálně uznávány téměř ve všech stravovacích přístupech a můžeme je směle označovat za keto, paleo, vegan, raw atp. friendly potravinu.
Technicky jsou kešu ořechy semena plodů stromu ledvinovec západní. Obecně jsou však kešu ořechy považovány za ořechy ai nutriční složení mají velmi podobné, takže můžeme při tomto pojmenování zůstat. Samotné označení není až tak důležité, mnohem podstatnější je právě zmiňované nutriční složení.
Ve zkratce kešu ořechy můžeme bez výčitek nazývat královskými ořechy, kvůli obsahu zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Také kvůli výhodám pro naše zdraví, které z konzumace kešu ořechů vycházejí, a to zejména snížení cukru v krvi, LDL cholesterolu a také vysokého krevního tlaku. Určitě nesmíme zapomínat na redukci pocitu hladu a udržení požadované váhy.
Dostupnost potravin je v dnešní době na nejvyšší úrovní v historii. Bohužel totéž nemůžeme tvrdit o kvalitě potravin, a proto je třeba vybírat potraviny v co možná nejvyšší kvalitě. Obzvlášť u kešu ořechů musíme být obezřetní, co se právě kvality týká.
Kešu ořechy jsou prodávány v různých formách a variacích s jinými potravinami resp. výrobky, které jejich blahodárné účinky snižují resp. téměř úplně nefungují. Nejvíce zdravotních benefitů vytěžíme z kešu ořechů, které jsou v co nejmenší míře upravovány resp. dochucované.
Právě nežádoucí a často i nezdravé snacky, které obsahují vysoké množství solí, cukru, nezdravých tuků a cholesterolu, umíme nahradit kešu ořechy. Kešu ořechy pomáhají snižovat pocit hladu a tím i regulovat tloustnutí. Tento snack je ideální k snídani, svačině nebo odpolední svačině.
Kešu ořechy a jejich účinky na zdraví
Kešu ořechy jsou významným zdrojem živin (100 g obsahuje více než 30 % doporučené denní dávky):
- vitaminu B1 (thiamin),
- minerálu hořčíku Mg (Magnézium),
- minerálu fosforu P,
- minerálu draslíku K.
Kešu ořechy jsou zdrojem živin (100 g obsahuje více než 15 % doporučené denní dávky):
- vitaminu B2 (Riboflavin),
- minerálu železa Fe.
Kešu ořechy jsou zdrojem bílkovin (minimálně 12 % energetické hodnoty poskytují bílkoviny):
- 100 g kešu ořechů obsahuje 606 kcal,
- 100 g kešu ořechů obsahuje 17,7 g bílkovin (1 g bílkovin = 4,2 kcal),
- 12,2 % energie kešu ořechů pochází z bílkovin.
Kešu ořechy jsou zdroj vlákniny (100 g mandlí obsahuje více než 3 g vlákniny):
- 100 g kešu ořechů obsahuje 2,1 g vlákniny.
Kešu ořechy jsou zdrojem bílkovin (minimálně 12 % energetické hodnoty poskytují bílkoviny):
- 100 g kešu ořechů obsahuje 606 kcal,
- 100 g kešu ořechů obsahuje 17,7 g bílkovin (1 g bílkovin = 4,2 kcal),
- 12,2 % energie kešu ořechů pochází z bílkovin.
Kešu ořechy jsou zdroj vlákniny (100 g mandlí obsahuje více než 3 g vlákniny):
- 100 g kešu ořechů obsahuje 2,1 g vlákniny.
Mnoho lidí se nesprávně domnívá, že konzumace ořechů a kešu ořechů přispívá k přibývání na váze. Spousta lidí se vyhýbá jídlům s vyšším obsahem tuku. Motivem je všeobecná mylná představa, že jídlo tuku způsobuje tloustnutí. Opak je však pravdou. Konzumace ořechů naopak přispívá ke změně hmotnosti, ale směrem dolů. Samozřejmě při dodržení doporučené denní dávky - 30 - 50 gramů, za jednu hrst nebo 15 - 20 ks.
Z několika výzkumů víme, že různá chronická onemocnění a metabolické poruchy, jako například obezita a cukrovka jsou spojeny s disbiózou = narušení příznivé střevní mikrobioty, které se projevuje například menší různorodostí a nižším zastoupením prospěšných střevních bakterií.
Ty samé výzkumy ukázaly, že ořechy pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty a to tak, že pomáhají zvyšovat počet prospěšných střevních bakterií zejména rodu Lactobacillus. Příznivé složení střevní mikrobioty s převahou prospěšných bakterií je spojováno s lepším zdravím.
Sacharidy v ořeších neobsahují mnoho rychle vstřebatelné sacharózy, a proto jsou vhodné i pro diabetiky.
Kešu ořechy udržují zdravé srdce.
Kešu ořechy jsou bohaté na srdečně zdravé mastné kyseliny.
Ne všechny tuky jsou pro vás špatné a některé druhy tuku mohou skutečně napomoci normální funkci srdce. Kešu ořechy obsahují zdravé mononenasycené tuky, včetně kyseliny olejové a kyseliny palmitolejové. Toto jsou esenciální mastné kyseliny, které jsou spojeny s nižšími hladinami nezdravého LDL cholesterolu a vyššími hladinami zdravého HDL cholesterolu. Výsledkem je, že spotřeba mononenasycených tuků v kešu ořechů je spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Kešu ořechy pomáhají s cukrovkou.
Pacienti s cukrovkou mají několikanásobné vyšší riziko vzniku srdečního infarktu, mozkové příhody, poškození očí, ledvin a dolních končetin. Základním krokem k úspěšné léčbě je úprava životosprávy nemocného. K tomu je třeba si uvědomit, že metabolismus hořčíku a draslíku, které obsahují kešu ořechy, se podílí na regulaci cukru v krvi, Je známo, že nízký příjem hořčíku vede k metabolickým změnám a následně k rozvoji diabetu 2. typu. Metabolické změny se týkají především obézních lidí. A u diabetiků hořčík zlepšuje metabolismus cukru a tuků a je jedním z kroků k odstranění cukrovky.
Kešu ořechy udržují zdravé cévy a nervy.
Kešu ořechy díky vysokému obsahu hořčíku pomáhají regulovat neurotransmitery, které posílají zprávy do celého mozku a nervového systému. Měď a železo zase pracují společně a pomáhají tělu formovat se a používat červené krvinky. To zase udržuje zdravé cévy a nervy.
Kešu ořechy udržují zdravé kosti.
Minerálem, který udržuje kosti v dobré kondici je hořčík. Kosti sice obsahují více vápníku než hořčíku, ale hořčík je tím minerálem, který zajišťuje jejich pevnost.
Kešu ořechy snižují riziko vzniku žlučových kamenů.
Žlučové kameny jsou tvořeny tvrzeným cholesterolem nebo sloučeninou zvanou bilirubin a mohou být velmi bolestivé. Konzumace kešu ořechů každý den snižuje riziko bolestivých žlučových kamenů.
Kešu ořechy podporují imunitu.
Kromě vysokého množství mědi jsou kešu ořechy velkým zdrojem zinku. Máte-li nedostatek zinku, ohrozí to fungování vašeho imunitního systému, protože tento minerál je důležitý pro rozvoj buněk imunitního systému, produkci antioxidačních enzymů a aktivitu regulátorů imunitního systém.
Kešu ořechy pomáhají při hubnutí.
Přestože kešu ořechy jsou považovány za tuky, obsahuje dobrý cholesterol - HDL. Takže na rozdíl od všeobecného přesvědčení, ti, kteří jedí kešu ořechy alespoň dvakrát týdně, získávají ve srovnání s těmi, kteří je jedí méně, nižší hmotnost.