Ledvinec západní (Anacardium occidentale) je tropický stálozelený strom z čeledi ledvinovité (Anacardiaceae), který plodí akaši.
Akaši se skládá ze žlutého nebo červeného masovitého jablka (stopky).
Na konci jablka je semeno v obalu (nažka).
Opražené se konzumují jako oříšky kešu.
Kešu ořechy jsou vlastně semena ve tvaru ledviny, které rostou na spodku kešu jablka, plodu stromu kešu.
Historie pěstování
Původní kešu ořechy byly šlechtěny v severovýchodní Brazílii,
odkud byly v průběhu 16. století dovezeny do Mosambiku a na pobřeží Indie portugalskými mořeplavci.
Z Indie se kešu ořechy šířily napříč celou jihovýchodní Asií, až se nakonec dostaly i do daleké Afriky.
Stálezelené stromy
Kešu - ledvinovec západní, je tropický stálozelený strom, který produkuje semeno kešu a jablko kešu.
Jsou to nízko rozvětvené stálezelené stromy, které dorůstají výšky 15 metrů.
Má pokroucené větve, rozložitou korunu a oválné kožovité listy s výraznou žilnatinou, které jsou dlouhé do 20 cm a široké asi 7 cm.
Pokud strom nařežete, bude z něj vytékat lepkavá pryskyřice podobná arabské gumě.
Ta odpuzuje škůdce, což je pro pěstitele nesporná výhoda.
Květ kešu
Kvete od konce listopadu do února.
Strom kvete drobnými voňavými květy uspořádanými do dlouhých soukvětí.
Mají pět čárkovitých korunních lupínků, jsou světle žluté až světle zelené a mají růžové pásky, které postupně tmavnou.
Stromy začínají rodit po třech až pěti letech.
Kešu jablko
Ve skutečnosti je kešu jablko pouze zduřelá stopka.
Jablko je jedlé, lisováním se z něj vyrábí šťáva nebo víno.
Má hruškovitý tvar, žlutou nebo červenou slupku a výrazné ovocné aroma.
„Jablíčka“ mají lahodnou chuť připomínající mango a jsou bohatá na vitamin C.
Konzumují se však jen v zemích, kde se stromy pěstují, neboť špatně snášejí přepravu.
Kešu ořechy ve skořápce
Ze spodní strany kešu jablka vyrůstá vždy jediný kešu oříšek skrytý uvnitř tvrdé hnědozelené skořápky.
Plody jsou ledvinovitě ohnuté, dlouhé 1,5 až 2 cm.
Uvnitř mají jádro, které má oříškovitou, poměrně měkkou konzistenci se nasládlou chutí.
Samotné plody dozrávají průběžně od března do května, přibližně dva měsíce po vykvetení.
Strom kvete i plodí postupně, a tak je třeba vše i postupně sklízet.
Slupka se zbarví do žluta až červena a jakmile je plod zralý, spadne na zem.
Zpracování kešu ořechů
Po sklizni se kešu ořechy oddělí od jablka a putují k dalšímu zpracování.
Ořechy jsou vyloupnuté ze skořepiny, což není vzhledem k nepravidelnému tvaru jadérek vůbec jednoduché.
Tento proces již většinou probíhá mechanicky.
Při manuálním loupání sice nedochází téměř k žádnému poškození jadérek,
ruční zpracování je však drahé, časově náročné a používá se jen u malých producentů.
Vyloupané kešu ořechy
Po vyloupání se ořechy ještě suší horkým vzduchem a odstraňuje se z nich jemná slupka.
Tenká slupka je aromatická a příjemně nahořklá, většinou se však odstraňuje.
Takto zpracované ořechy naleznete většinou pod označením natural.
Následně se třídí podle barvy a velikosti do obchodních tříd.
Roztříděné kešu ořechy se vakuově zabalí a jsou připraveny k expedici zpracovatelům ve světě.
Kešu ořechy
Kešu ořechy se mohou dále pražit, dražovat nebo sekat na kousky.
60% kešu ořechů se konzumuje vcelku a zbývajících 40% je využíváno k pečení a vaření, často jako náhrada mandlí nebo arašídů.
Kešu ořechem se také říká akaši či ořech akašový
Ochutnejte čistou přírodní chuť našich kešu ořechů s garancí čerstvosti a zachování živin.
KEŠU OŘECHY V UZAVÍRATELNÉM SÁČKU
Kvalita, čistá, přírodní chuť a vůně kešu ořechů závisí nejen na původu, ale také na správném skladování.
Nesprávné skladování může zcela znehodnotit kešu ořechy, které se potom mohou stát až zdraví škodlivé.
Kešu ořechy skladujeme v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.
Při nákupu v eshopu kešu balíme těsně před expedicí.
Kešu ořechy v praktickém uzavíratelném Dopypack sáčku pomáhá déle uchovat nejvyšší kvalitu kešu ořechů.
Kešu ořechy ve velkém balení je oblíbené balení pro firmy, vhodné do dávkovačů.
Kešu ořechy ve velkém balení je cenově nejvýhodnější řešení i pro domácnosti.
Pro udržení nejvyšší kvality doporučujeme skladovat v chladných, suchých a tmavých prostorách, ideálně ve vzduchotěsných obalech.
Domácnosti používají otevřenou lištovou vakuovačku, reliéfní vakuovací sáčky a sáčky.
Kešu ořechy jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, živiny, vitamíny a minerály.
Kešu ořechy ve velkém balení je oblíbené balení pro firmy, vhodné do dávkovačů.
Kešu ořechy ve velkém balení je cenově nejvýhodnější řešení i pro domácnosti.
Pro udržení nejvyšší kvality doporučujeme skladovat v chladných, suchých a tmavých prostorách, ideálně ve vzduchotěsných obalech.
Domácnosti používají otevřenou lištovou vakuovačku, reliéfní vakuovací sáčky a sáčky.
Kešu ořechy jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, živiny, vitamíny a minerály.
Kešu ořechy jsou ideální svačina, odpolední svačina nebo občerstvení při cestování nebo výletech.
Zabalili jsme je pro Vás do malých 50 gramových sáčků, které se vejdou do každé tašky, kabelky nebo batohu.
Optimální denní dávka kešu ořechů je 30 - 50 gramů, což je přibližně 15 - 20 kusů nebo jednodušší za jednu hrst.
Nejlepší doba ke konzumaci kešu ořechů je ráno.
Studie ukazují, že konzumace kešu ořechů ráno vám pomáhá dosáhnout maximálních zdravotních výhod.
Pravidelná konzumace kešu se snídaní může pomoci regulovat krevní tlak, odstranit špatný cholesterol a zlepšit funkci srdečního oběhu.
Kešu ořechy také pomáhají snižovat únavu a udržet energii během dne.