Jaké účinky mají ořechy obecně na zdraví?
Ořechy jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a fytochemikálií prospěšných pro zdraví.
V oficiálně publikovaných studiích se ukázalo, že pravidelné pojídání ořechů přispívá ke zdraví srdce, snižuje celkovou úmrtnost a riziko vzniku cukrovky 2. typu,
pomáhá při regulaci hmotnosti, snižuje riziko rakoviny, zlepšuje kvalitu spermií, snižuje depresi a celkově podporuje dobré zdraví.
Za hrst ořechů, je doporučená denní dávka.
Hrst kešu ořechů je přibližně 30 gramů, což představuje přibližně 15 kešu ořechů.
Jaké účinky navíc mají kešu ořechy na zdraví?
Kešu ořechy pomáhají udržet zdravé srdce.
Kešu ořechy jsou bohaté na srdečně zdravé mastné kyseliny.
Ne všechny tuky jsou pro vás špatné a některé druhy tuku mohou opravdu pomoci vašemu zdraví srdce.
Kešu ořechy obsahují zdravé mononenasycené tuky, včetně kyseliny olejové a kyseliny palmitolejové.
Toto jsou esenciální mastné kyseliny, které jsou spojeny s nižšími hladinami nezdravého LDL cholesterolu a vyššími hladinami zdravého HDL cholesterolu.
Výsledkem je, že spotřeba mononenasycených tuků v kešu ořeších je spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Kešu ořechy pomáhají s cukrovkou.
Pacienti s cukrovkou mají několikanásobné vyšší riziko vzniku srdečního infarktu,
mozkové příhody, poškození očí, ledvin a dolních končetin.
Základním krokem k úspěšné léčbě je úprava životosprávy nemocného.
K tomu je třeba si uvědomit, že metabolismus hořčíku a draslíku se podílí na regulaci cukru v krvi,
Je známo, že nízký příjem hořčíku vede k metabolickým změnám a následně k rozvoji diabetu 2. typu.
Metabolické změny se týkají především obézních lidí.
A u diabetiků hořčík zlepšuje metabolismus cukru a tuků a je jedním z kroků k odstranění cukrovky.
Kešu ořechy pomáhají udržet zdravé cévy a nervy.
Kešu ořechy díky vysokému obsahu hořčíku pomáhají regulovat neurotransmitery, které posílají zprávy do celého mozku a nervového systému.
Měď a železo zase pracují společně a pomáhají tělu formovat se a používat červené krvinky.
To zase udržuje zdravé cévy a nervy.
Kešu ořechy pomáhají udržet kosti.
Minerálem, který udržuje kosti v dobré kondici je hořčík, jehož jsou kešu ořechy významným zdrojem.
100 g kešu ořechů obsahuje až 70 % doporučené denní dávky hořčíku.
Kosti sice obsahují více vápníku než hořčíku, ale hořčík je tím minerálem, který zajišťuje jejich pevnost.
Kešu ořechy pomáhají snižovat riziko vzniku žlučových kamenů.
Žlučové kameny jsou tvořeny tvrzeným cholesterolem nebo sloučeninou zvanou bilirubin a mohou být velmi bolestivé.
Konzumace kešu ořechů každý den snižuje riziko bolestivých žlučových kamenů.
Kešu podporují imunitu.
Kromě vysokého množství mědi jsou kešu velkým zdrojem zinku.
Máte-li nedostatek zinku, ohrozí to fungování vašeho imunitního systému,
protože tento minerál je důležitý pro rozvoj buněk imunitního systému, produkci antioxidačních enzymů a aktivitu regulátorů imunitního systému.
Kešu pomáhají při hubnutí.
Přestože kešu ořechy jsou považovány za tuky, obsahuje dobrý cholesterol - HDL.
Takže na rozdíl od všeobecného přesvědčení, ti, kteří jedí kešu alespoň dvakrát týdně, získávají ve srovnání s těmi, kteří je jedí méně, nižší hmotnost.
Čím jsou kešu ořechy jedinečné ve srovnání s jinými ořechy?
- Kešu ořechy obsahují nejvíce železa a zinku ze všech stromových ořechů.
30 g porce obsahuje přibližně 10 % doporučené denní dávky (ODD).
Železo je potřebné pro transport kyslíku do celého těla a zinek hraje důležitou roli při hojení ran a imunitě.
- Kešu ořechy poskytují 17,7 g rostlinných bílkovin na 100 g – nebo 5,3 g ve 30 g v jedné hrsti.
To je řadí mezi tři nejlepší ořechy pro jejich obsah bílkovin (za mandlemi a pistáciemi).
- Přibližně 62 % tuku v kešu ořechách tvoří mononenasycené tuky, důležité pro zdraví srdce.
- Mezi ořechy jsou kešu ořechy nejlepším zdrojem vitamínu B3 niacinu, hned po mandlích.
Niacin (známý také jako vitamín B3) je potřebný k uvolnění energie z potravy.
Pomáhá také udržovat zdraví pokožky a podporuje nervový a trávicí systém.
- Kešu ořechy obsahují také měď a hořčík, které mají v těle mnoho úkolů – včetně funkce nervů, růstu kostí a metabolismu glukózy.
Hořčík také podporuje imunitní funkce.
- Kešu ořechy mají nízký glykemický index (GI) 25.
Stravovací režim s nízkým GI může pomoci zvládnout hladinu glukózy a inzulínu v krvi a může snížit riziko diabetu 2. typu a srdečních onemocnění.
- Kešu ořechy mají přirozeně nízký obsah cukru a sodíku.