MANDLE – často kladené otázky a odpovědi.
Otázky a odpovědi týkající se mandlí.
Kvalita mandlí není závislá pouze na původu, ale také na jejich čerstvosti. Čím déle se ořechy skladují, tím spíše je zdravý tuk oxiduje. Oxidovat znamená přeměnit svou strukturu na takovou, která je pro zdraví nevyhovující, přímo škodlivá.
Mandle doporučujeme nakupovat přímo z balírny, kde je zajištěno správné skladování. My ve Frutree mandle skladujeme v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.
Při objednávce v eshopu, mandle balíme těsně před expedicí, abychom mohli garantovat čistou, přírodní chuť, vůni a zachování živin.
Mandle můžete uchovávat ve spíži šest měsíců. Při skladování ve vzduchotěsném obalu v chladničce, mandlele vydrží 2 x déle, celý rok. Zmražené mandle ve vzduchotěsném obalu vydrží až tři roky.
Ořechy a rostlinná semena jsou právě pro vysoký obsah tuků (zejména polynenasycených mastných kyselin) citlivé na světlo a teplo. Proto je velmi důležité správně je skladovat, aby se obsažené látky neznehodnocovaly.
Mandle jsou významný zdroj vitamínu E (silný antioxidant), který zpomaluje oxidaci a snižování kvality.
Mandle doporučujeme skladovat v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.
Mandle jsou aktuálně uznávány téměř ve všech stravovacích přístupech a můžeme je směle označovat za keto, paleo, vegan, raw atp. friendly potravinu.
Technicky jsou mandle semena plodů stromu mandle obyčejné. Obecně jsou však mandle považovány za ořechy a také nutriční složení mají velmi podobné, takže můžeme při tomto pojmenování zůstat. Samotné označení není až tak důležité, mnohem podstatnější je právě zmiňované nutriční složení.
Ve zkratce mandle můžeme bez výčitek nazývat královskými ořechy, kvůli obsahu zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, antioxidantů, magnézia a vitamínu E. Také kvůli výhodám pro naše zdraví, které z konzumace mandli vycházejí, a to zejména snížení cukru v krvi, LDL cholesterolu a také vysokého krevního tlaku. Určitě nesmíme zapomínat na redukci pocitu hladu a udržení požadované váhy.
Dostupnost potravin je v dnešní době na nejvyšší úrovní v historii. Bohužel totéž nemůžeme tvrdit o kvalitě potravin, a proto je třeba vybírat potraviny v co možná nejvyšší kvalitě. Obzvláště u mandlí musíme být obezřetní, co se právě kvality týká.
Mandle jsou prodávány v různých formách a variacích s jinými potravinami resp. výrobky, které jejich blahodárné účinky snižují resp. téměř úplně nefungují. Nejvíce zdravotních benefitů vytěžíme z mandlí, které jsou v co nejmenší míře upravovány resp. dochucované a ideální i se slupkou (ano, kvůli antioxidantům).
Právě nežádoucí a často i nezdravé snacky, které obsahují vysoké množství solí, cukru, nezdravých tuků a cholesterolu, umíme nahradit mandlemi a čokoládou s vysokým obsahem kakaa (samozřejmě v přiměřeném množství). Kombinace mandlí a kvalitní čokolády je zdravá, chutná a podle studií navíc snižuje pocit hladu. Tento snack je ideální na svačinu nebo odpolední svačinu.
MANDLE A ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Mandle jsou významným zdrojem živin (100 g obsahuje více než 30 % doporučené denní dávky):
- vitamíny B2 - Riboflavin a E,
- minerály Hořčík Mg, Fosfor P, Draslík K, Vápník Ca, Měď Cu.
Mandle jsou zdrojem živin (100 g obsahuje více než 15 % doporučené denní dávky):
- vitamíny B1 - Thiamin, B3 - Niacin a E,
- minerály Železo Fe, Zinek Zn.
Mandle jsou zdrojem bílkovin (minimálně 12 % energetické hodnoty poskytují bílkoviny):
- 100 g mandlí obsahuje 615 kcal,
- 100 g mandlí obsahuje 24,6 g bílkovin (1 g bílkovin = 4,2 kcal),
- 16,8 % energie mandlí pochází z bílkovin.
Mandle jsou významný zdroj vlákniny (100 g mandlí obsahuje více než 6 g vlákniny):
- 100 g mandlí obsahuje 9,9 g vlákniny.
Ano. Mandle jsou zdrojem bílkovin (minimálně 12 % energetické hodnoty poskytují bílkoviny):
- 100 g mandlí obsahuje 615 kcal,
- 100 g mandlí obsahuje 24,6 g bílkovin (1 g bílkovin = 4,2 kcal),
- 16,8 % energie mandlí pochází z bílkovin.
Ano. Mandle jsou významný zdroj vlákniny (100 g mandlí obsahuje více než 6 g vlákniny):
- 100 g mandlí obsahuje 9,9 g vlákniny.
Mnoho lidí se nesprávně domnívá, že konzumace ořechů a mandlí přispívá k přibývání na váze. Spousta lidí se vyhýbá jídlům s vyšším obsahem tuku. Motivem je všeobecná mylná představa, že jídlo tuku způsobuje tloustnutí. Opak je však pravdou. Konzumace ořechů naopak přispívá ke změně hmotnosti, ale směrem dolů.
Z několika výzkumů víme, že různá chronická onemocnění a metabolické poruchy, jako například obezita a cukrovka jsou spojeny s disbiózou = narušení příznivé střevní mikrobioty, které se projevuje například menší různorodostí a nižším zastoupením prospěšných střevních bakterií.
Ty samé výzkumy ukázaly, že ořechy pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty a to tak, že pomáhají zvyšovat počet prospěšných střevních bakterií zejména rodu Lactobacillus. Příznivé složení střevní mikrobioty s převahou prospěšných bakterií je spojováno s lepším zdravím.
Sacharidy v ořeších neobsahují mnoho rychle vstřebatelné sacharózy, a proto jsou vhodné i pro diabetiky
Mandle jsou fantastickým zdrojem antioxidantů.
Antioxidanty pomáhají chránit před oxidačním stresem, který může poškodit molekuly ve vašich buňkách, přispět k zánětu, stárnutí a nemocem, jako je rakovina. Silné antioxidanty v mandlích jsou převážně koncentrovány v hnědé vrstvě kůže.
Mandle pomáhají udržet zdravé srdce a normální funkci srdce.
Mandle, spolu s ořechy a semeny obecně, jsou často spojeny se zlepšenými hladinami krevních lipidů a jsou dobré pro srdce. Mandle obsahují velké množství nenasycených tuků, hořčíku a vitamínu E nezbytné pro správnou funkci srdce. Pomáhají ik mírnému snížení „špatného“ LDL cholesterolu, což snižuje riziko srdečních onemocnění.
Mandle pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Ořechy mají nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Proto jsou ideální volbou pro lidi s diabetem. Mandle také obsahují extrémně vysoké množství hořčíku. Vysoký příjem hořčíku poskytuje výrazné zlepšení diabetu II. typu.
Mandle pomáhají redukovat hmotnost.
Mandle mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Bílkoviny i vláknina zvyšují pocit plnosti a tím pádem vám pomáhají redukovat hmotnost.
Mandle udržují zdravé kosti a zuby.
Mandle obsahují fosfor, který má významný vliv na trvanlivost, pevnost zubů a kostí. Zároveň brání vzniku problémů souvisejících s věkem, jako je osteoporóza.
Mandle zlepšují zdraví mozku.
Mandle jsou vynikajícím zdrojem různých živin, které pomáhají při růstu a zdraví lidského mozku. Jsou spojeny s vyšší intelektuální úrovní. L-karnitin a riboflavin jsou dvě esenciální mozkové živiny, které se vyskytují v mandlích a prokázalo se, že zvyšují mozkovou aktivitu a také snižují výskyt Alzheimerovy choroby.
Mandle pomáhají udržet zdravou pokožku.
Přítomnost vitamínu E a dalších prospěšných minerálů činí z mandlí vynikající volbu pro péči o pleť. Pomáhají zmírňovat proces stárnutí a redukují jemné vrásky. Vitamin E je také užitečný při snižování poškození kůže UV zářením.