Popis, původ a pěstování mandlí

Mandle pochádzajú z centrálnej a juhozápadnej Ázie, kde slúžili ako hlavná potravina na dlhé cesty kočovných kmeňov. Divoké porasty mandľovníkov rástli v blízkosti obchodných ciest, ako napríklad Hodvábna cesta, ktorá spájala centrálnu Čínu a Stredomorie.
Mandle botanický popis | Frutree

Mandle (Prunus dulcis)

Mandle je semeno mandle, zpravidla mandle obyčejné (Prunus dulcis), stromu z čeledi růžovité.
Mandle, které považujeme za ořechy, jsou v podstatě semeny ovoce z mandlovníku. Podobně jako broskev, třešeň či meruňka dává mandlový strom ovoce s tvrdým semenem. Semeno mandlového ovoce je to, co nazýváme ořechem.
Druhy mandlí | Frutree

Rozdělení mandlí

Mandle jsou bílé barvy, obalené hnědavým pláštěm a uzavřené v tvrdé skořepině. Podle chuti se dělí do dvou kategorií: sladké a hořké.
Sladké jsou ty, které se denně konzumují. Jsou oválného tvaru, většinou pružnější textury a skvělé máslové chuti. Sladké mandle mají skořicovou drsnou kůži.
Hořké syrové mandle nejsou vhodné ke konzumaci, neboť obsahují glykosid amygdalin.
Druhy mandlí | Frutree

Mandlovník

Mandlovník je krásný strom střední velikosti, který má voňavé růžové a bílé květy.
Pěstování mandlovníků je náročné kvůli jejich přecitlivělosti na chladnější teploty. Kvetou sice brzy na jaře, jakmile se však květiny rozvinou, teplota nesmí klesnout pod 0 °C.
Manďovníky jsou cizoopylivé, což znamená, že k opylení je zapotřebí pyl z jiné rostliny, přenášený nejčastěji hmyzem. Součástí sadů jsou proto včelí úly. V jednom sadě většinou najdeme hned několik odrůd mandlovníků, což vzájemnému opylení stromů napomáhá.
Mladé ještě nezralé plody mandlí | Frutree

Mladé plody mandlí

Od března do června jádra mandlí dozrávají a dorůstají plné velikosti, ukrytá v zeleném chlupatém obalu (plodě), který se nazývá rubina.
Zralý plod mandlovníku | Frutree

Zralý plod mandlovníku

V červenci kožovitý plod ztmavne a praskne, aby tak odkryl mandlovou skořepinu a nechal ji i jádro uvnitř vyschnout. Krátce před sklizní se rubina zbarví do slámově žluté barvy a zcela se otevírá.
Sběr mandlí | Frutree

Sběr mandlí

Sklizeň probíhá od srpna do října. Speciální stroj chytí strom a třese s ním, dokud všechny plody nepopadají na zem.
Mandle, chráněné skořápkami a rubíny, pak přirozeně schnou na slunci po dobu 7-10 dnů. Potom přichází na řadu kombajny, které ořechy sesbírají.
Loupání mandlí | Frutree

Loupání mandlí

Hned po příchodu plodů do výroby se skořepiny mandlí jemně rozbijí ve válcovnách s přesně nastavenými rozestupy. Z oloupaných mandlových jader se zároveň pomocí proudu vzduchu odstraní zbytky slupky.
Následuje samotné zpracování mandlí. Jako první krok zpracování se mandle pomocí vibračních dopravníků a sítek rozdělí na různé velikosti. Vysoce citlivé elektronické detektory a magnety zajišťují odstranění úlomků skořepin, větviček, kapek pryskyřice, kamínků a kovových částeček z mandlí určených k dalšímu zpracování.
Třídění mandlí | Frutree

Vizuální kontrola mandlí

V dalším kroku zpracování se mandle vizuálně zkontrolují na dopravních pásech. Poškozené mandle se vytřídí, pomelou najemno as přidáním vody, cukrového sirupu a dochucovadel zpracují na hořkou pastu. Připravená pasta se používá v pekárenském a cukrárenském průmyslu.
Blanšírované mandle | Frutree

Blanšírované mandle

Některé mandle ještě procházejí procesem tzv. blanšírování, kdy jsou odstraněny slupky.
Na mandle se vstřikuje horká voda nebo pára, ve které jsou ořechy vystaveny po dobu několika minut v závislosti na jejich velikosti. Opařená jádra mandlí dále procházejí řadou gumových válečků v blanšírovací komoře, kde se uvolněné slupky odstraní. Poslední zbytky slupek se z jader opláchnou proudem vody a v závěru procházejí ještě ruční kontrolou. Nakonec se mandle zbavené slupek důkladně vysuší.
Mandle botanický popis | Frutree

Mandle (Prunus dulcis)

Mandle je semeno mandle, zpravidla mandle obyčejné (Prunus dulcis), stromu z čeledi růžovité.
Mandle, které považujeme za ořechy, jsou v podstatě semeny ovoce z mandlovníku. Podobně jako broskev, třešeň či meruňka dává mandlový strom ovoce s tvrdým semenem. Semeno mandlového ovoce je to, co nazýváme ořechem.
Druhy mandlí | Frutree

Rozdělení mandlí

Mandle jsou bílé barvy, obalené hnědavým pláštěm a uzavřené v tvrdé skořepině. Podle chuti se dělí do dvou kategorií: sladké a hořké.
Sladké jsou ty, které se denně konzumují. Jsou oválného tvaru, většinou pružnější textury a skvělé máslové chuti. Sladké mandle mají skořicovou drsnou kůži.
Hořké syrové mandle nejsou vhodné ke konzumaci, neboť obsahují glykosid amygdalin.
Druhy mandlí | Frutree

Mandlovník

Mandlovník je krásný strom střední velikosti, který má voňavé růžové a bílé květy.
Pěstování mandlovníků je náročné kvůli jejich přecitlivělosti na chladnější teploty. Kvetou sice brzy na jaře, jakmile se však květiny rozvinou, teplota nesmí klesnout pod 0 °C.
Manďovníky jsou cizoopylivé, což znamená, že k opylení je zapotřebí pyl z jiné rostliny, přenášený nejčastěji hmyzem. Součástí sadů jsou proto včelí úly. V jednom sadě většinou najdeme hned několik odrůd mandlovníků, což vzájemnému opylení stromů napomáhá.
Mladé ještě nezralé plody mandlí | Frutree

Mladé plody mandlí

Od března do června jádra mandlí dozrávají a dorůstají plné velikosti, ukrytá v zeleném chlupatém obalu (plodě), který se nazývá rubina.
Zralý plod mandlovníku | Frutree

Zralý plod mandlovníku

V červenci kožovitý plod ztmavne a praskne, aby tak odkryl mandlovou skořepinu a nechal ji i jádro uvnitř vyschnout. Krátce před sklizní se rubina zbarví do slámově žluté barvy a zcela se otevírá.
Sběr mandlí | Frutree

Sběr mandlí

Sklizeň probíhá od srpna do října. Speciální stroj chytí strom a třese s ním, dokud všechny plody nepopadají na zem.
Mandle, chráněné skořápkami a rubíny, pak přirozeně schnou na slunci po dobu 7-10 dnů. Potom přichází na řadu kombajny, které ořechy sesbírají.
Loupání mandlí | Frutree

Loupání mandlí

Hned po příchodu plodů do výroby se skořepiny mandlí jemně rozbijí ve válcovnách s přesně nastavenými rozestupy. loupaných mandlových jader se zároveň pomocí proudu vzduchu odstraní zbytky slupky.
Následuje samotné zpracování mandlí. Jako první krok zpracování se mandle pomocí vibračních dopravníků a sítek rozdělí na různé velikosti. Vysoce citlivé elektronické detektory a magnety zajišťují odstranění úlomků skořepin, větviček, kapek pryskyřice, kamínků a kovových částeček z mandlí určených k dalšímu zpracování.
Třídění mandlí | Frutree

Vizuální kontrola mandlí

V dalším kroku zpracování se mandle vizuálně zkontrolují na dopravních pásech. Poškozené mandle se vytřídí, pomelou najemno as přidáním vody, cukrového sirupu a dochucovadel zpracují na hořkou pastu. Připravená pasta se používá v pekárenském a cukrárenském průmyslu.
Blanšírované mandle | Frutree

Blanšírované mandle

Některé mandle ještě procházejí procesem tzv. blanšírování, kdy jsou odstraněny slupky.
Na mandle se vstřikuje horká voda nebo pára, ve které jsou ořechy vystaveny po dobu několika minut v závislosti na jejich velikosti. Opařená jádra mandlí dále procházejí řadou gumových válečků v blanšírovací komoře, kde se uvolněné slupky odstraní. Poslední zbytky slupek se z jader opláchnou proudem vody a v závěru procházejí ještě ruční kontrolou. Nakonec se mandle zbavené slupek důkladně vysuší.

Ochutnejte čistou přírodní chuť našich mandlí a lahodnou chuť pravé belgické čokolády.

Mandle v Bio kvalitě | Frutree

MANDLE V BIO KVALITĚ

BIO mandle v nejvyšší kvalitě od certifikovaných dodavatelů z kontrolovaných pěstitelských oblastí.

Abychom udrželi nejvyšší kvalitu, čistou, přírodní chuť a vůni mandlí, klademe nejvyšší požadavky na správné skladování. Mandle skladujeme v chladných (do 12°C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.

Při nákupech v eshopu mandle balíme těsně před expedicí. Po koupi doporučujeme mandle nevystavovat slunečnímu záření, skladovat ve vzduchotěsném obalu v chladničce.

 

BIO mandle

MANDLE V BIO KVALITĚ

BIO mandle v nejvyšší kvalitě od certifikovaných dodavatelů z kontrolovaných pěstitelských oblastí.

Abychom udrželi nejvyšší kvalitu, čistou, přírodní chuť a vůni mandlí, klademe nejvyšší požadavky na správné skladování. Mandle skladujeme v chladných (do 12°C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech.

Při nákupech v eshopu mandle balíme těsně před expedicí. Po koupi doporučujeme mandle nevystavovat slunečnímu záření, skladovat ve vzduchotěsném obalu v chladničce.

 

BIO mandle
Mandle v Bio kvalitě | Frutree
Mandle v uzavíratelném Doypack sáčku | Frutree

MANDLE V UZAVÍRATELNÉM SÁKU

Kvalita, čistá, přírodní chuť a vůně mandlí závisí nejen na původu, ale také na správném skladování. Nesprávné skladování může zcela znehodnotit mandle, které se potom mohou stát až zdraví škodlivé.

Mandle skladujeme v chladných (do 12 °C), suchých a tmavých prostorách ve vzduchotěsných obalech. Při nákupu v eshopu mandle balíme těsně před expedicí.

Mandle v praktickém uzavíratelném Dopypack sáčku pomáhá déle uchovat nejvyšší kvalitu mandlí.

Mandle ve výhodném velkém balení | Frutree

MANDLE VE VELKÉM VÝHODNÉM BALENÍ

Mandle ve velkém balení je oblíbené balení pro firmy vhodné do dávkovačů.

Mandle ve velkém balení je cenově nejvýhodnější řešení i pro domácnosti. Pro udržení nejvyšší kvality doporučujeme skladovat v chladných, suchých a tmavých prostorách, ideálně ve vzduchotěsných obalech. Domácnosti používají otevřenou lištovou vakuovačku, reliéfní vakuovací sáčky a sáčky.

Mandle jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, živiny, vitamíny a minerály. Mandle obsahují L-karnitin a riboflavin, které pomáhají při růstu mozkových buněk. Mandle obsahují živiny, které prospívají kognitivním funkcím mozku.

 

Velké balení mandlí

MANDLE VE VELKÉM VÝHODNÉM BALENÍ

Mandle ve velkém balení je oblíbené balení pro firmy vhodné do dávkovačů.

Mandle ve velkém balení je cenově nejvýhodnější řešení i pro domácnosti. Pro udržení nejvyšší kvality doporučujeme skladovat v chladných, suchých a tmavých prostorách, ideálně ve vzduchotěsných obalech. Domácnosti používají otevřenou lištovou vakuovačku, reliéfní vakuovací sáčky a sáčky.

Mandle jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, živiny, vitamíny a minerály. Mandle obsahují L-karnitin a riboflavin, které pomáhají při růstu mozkových buněk. Mandle obsahují živiny, které prospívají kognitivním funkcím mozku.

 

Velké balení mandlí
Mandle ve výhodném velkém balení | Frutree
.
Mandle v malém, cestovním balení | Frutree

MANDLE V MALÉM CESTOVNÍM BALENÍ

Mandle jsou ideální svačina, odpolední svačina nebo občerstvení při cestování nebo výletech. Zabalili jsme je pro Vás do malých 50 gramových sáčků, které se vejdou do každé tašky, kabelky nebo batohu.

Optimální denní dávka mandlí je 30 - 50 gramů mandlí, což je přibližně 20 kusů mandlí nebo jednodušší hrst mandlí.

Mandle jsou dobře známé pro své zdravotní přínosy, protože jsou plné bílkovin a bohaté na zdravé tuky. Podporují pocit sytost, což může potlačit hlad a podpořit zdravou regulaci hmotnosti.

Mandle v lahodné čokoládě | Frutree

MANDLE V LAHODNÉ ČOKOLÁDĚ

Ochutnejte naše křupavé mandle upražené do dokonalosti, pokryté sytou čokoládou se speciálním povlakem.

Naše mandle jsou kontrolovány skutečnými lidmi, kteří zajišťují, že každá mandle splňovala požadavky na velikost, tloušťku a křupavý faktor pro naše výrobky.

Abychom získali tu nejlepší vůni a chuť, mandle smažíme použitím nejmodernějších technologií a certifikovanými postupy.

Používáme lahodnou pravou belgickou čokoládu. Povlak čokolády je rovnoměrný a hladký a nemá žádné tvarové deformace.

 

Mandle v čokoládě

MANDLE V LAHODNÉ ČOKOLÁDĚ

Ochutnejte naše křupavé mandle upražené do dokonalosti, pokryté sytou čokoládou se speciálním povlakem.

Naše mandle jsou kontrolovány skutečnými lidmi, kteří zajišťují, že každá mandle splňovala požadavky na velikost, tloušťku a křupavý faktor pro naše výrobky.

Abychom získali tu nejlepší vůni a chuť, mandle smažíme použitím nejmodernějších technologií a certifikovanými postupy.

Používáme lahodnou pravou belgickou čokoládu. Povlak čokolády je rovnoměrný a hladký a nemá žádné tvarové deformace.

 

Mandle v čokoládě
Mandle v lahodné čokoládě | Frutree
.
Dražé mandle v čokoládě | Frutree

DRAŽÉ MANDLE V ČOKOLÁDĚ

Věří se, že dražé mandle pocházejí ze starověkého Říma, kde římský pekař a cukrář jménem Julius Dragatus zalil mandle medem. Jeho cukroví se nazývaly dragati. bohatí aristokraté je podávali na svatbách a porodech dětí.

Naše dražé se vyrábějí jen z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Mandle v nejvyšší kvalitě nakupujeme od certifikovaných dodavatelů z kontrolovaných pěstitelských oblastí. Používáme pravou belgickou čokoládu. Dražé vyrábíme použitím nejmodernějších technologií a certifikovaných postupů. Dražé vyrábíme a balíme těsně před expedicí.

Jádro dražé tvoří mandle v lahodné čokoládě, potažené pravidelnou, kompaktní, tvrdou a hladkou vrstvou cukru s příchutí.

Každý krok procesu, od pečlivého výběru mandlí až po jemnou povrchovou úpravu, se provádí s přesností a důrazem na detail. Výsledkem je dražé s křupavou texturou a rafinovanou chutí, které nabízí jedinečný chuťový zážitek.

Copyright © 2023 Frutree s.r.o. | All rights reserved. | Graphic design: CODES Brand House, Ltd. | Powered by: OPTIMAT.SK, Ltd.