Popis, původ a pěstování mandlí
Mandle pochádzajú z centrálnej a juhozápadnej Ázie, kde slúžili ako hlavná potravina na dlhé cesty kočovných kmeňov. Divoké porasty mandľovníkov rástli v blízkosti obchodných ciest, ako napríklad Hodvábna cesta, ktorá spájala centrálnu Čínu a Stredomorie.
Mandle (Prunus dulcis)
Mandle je semeno mandle, zpravidla mandle obyčejné (Prunus dulcis), stromu z čeledi růžovité.Mandle, které považujeme za ořechy, jsou v podstatě semeny ovoce z mandlovníku. Podobně jako broskev, třešeň či meruňka dává mandlový strom ovoce s tvrdým semenem. Semeno mandlového ovoce je to, co nazýváme ořechem.
Rozdělení mandlí
Mandle jsou bílé barvy, obalené hnědavým pláštěm a uzavřené v tvrdé skořepině. Podle chuti se dělí do dvou kategorií: sladké a hořké.Sladké jsou ty, které se denně konzumují. Jsou oválného tvaru, většinou pružnější textury a skvělé máslové chuti. Sladké mandle mají skořicovou drsnou kůži.
Hořké syrové mandle nejsou vhodné ke konzumaci, neboť obsahují glykosid amygdalin.
Mandlovník
Mandlovník je krásný strom střední velikosti, který má voňavé růžové a bílé květy.Pěstování mandlovníků je náročné kvůli jejich přecitlivělosti na chladnější teploty. Kvetou sice brzy na jaře, jakmile se však květiny rozvinou, teplota nesmí klesnout pod 0 °C.
Manďovníky jsou cizoopylivé, což znamená, že k opylení je zapotřebí pyl z jiné rostliny, přenášený nejčastěji hmyzem. Součástí sadů jsou proto včelí úly. V jednom sadě většinou najdeme hned několik odrůd mandlovníků, což vzájemnému opylení stromů napomáhá.
Mladé plody mandlí
Od března do června jádra mandlí dozrávají a dorůstají plné velikosti, ukrytá v zeleném chlupatém obalu (plodě), který se nazývá rubina.Zralý plod mandlovníku
V červenci kožovitý plod ztmavne a praskne, aby tak odkryl mandlovou skořepinu a nechal ji i jádro uvnitř vyschnout. Krátce před sklizní se rubina zbarví do slámově žluté barvy a zcela se otevírá.Sběr mandlí
Sklizeň probíhá od srpna do října. Speciální stroj chytí strom a třese s ním, dokud všechny plody nepopadají na zem.Mandle, chráněné skořápkami a rubíny, pak přirozeně schnou na slunci po dobu 7-10 dnů. Potom přichází na řadu kombajny, které ořechy sesbírají.
Loupání mandlí
Hned po příchodu plodů do výroby se skořepiny mandlí jemně rozbijí ve válcovnách s přesně nastavenými rozestupy. Z oloupaných mandlových jader se zároveň pomocí proudu vzduchu odstraní zbytky slupky.Následuje samotné zpracování mandlí. Jako první krok zpracování se mandle pomocí vibračních dopravníků a sítek rozdělí na různé velikosti. Vysoce citlivé elektronické detektory a magnety zajišťují odstranění úlomků skořepin, větviček, kapek pryskyřice, kamínků a kovových částeček z mandlí určených k dalšímu zpracování.
Vizuální kontrola mandlí
V dalším kroku zpracování se mandle vizuálně zkontrolují na dopravních pásech. Poškozené mandle se vytřídí, pomelou najemno as přidáním vody, cukrového sirupu a dochucovadel zpracují na hořkou pastu. Připravená pasta se používá v pekárenském a cukrárenském průmyslu.Blanšírované mandle
Některé mandle ještě procházejí procesem tzv. blanšírování, kdy jsou odstraněny slupky.Na mandle se vstřikuje horká voda nebo pára, ve které jsou ořechy vystaveny po dobu několika minut v závislosti na jejich velikosti. Opařená jádra mandlí dále procházejí řadou gumových válečků v blanšírovací komoře, kde se uvolněné slupky odstraní. Poslední zbytky slupek se z jader opláchnou proudem vody a v závěru procházejí ještě ruční kontrolou. Nakonec se mandle zbavené slupek důkladně vysuší.
Mandle (Prunus dulcis)
Mandle je semeno mandle, zpravidla mandle obyčejné (Prunus dulcis), stromu z čeledi růžovité.Mandle, které považujeme za ořechy, jsou v podstatě semeny ovoce z mandlovníku. Podobně jako broskev, třešeň či meruňka dává mandlový strom ovoce s tvrdým semenem. Semeno mandlového ovoce je to, co nazýváme ořechem.
Rozdělení mandlí
Mandle jsou bílé barvy, obalené hnědavým pláštěm a uzavřené v tvrdé skořepině. Podle chuti se dělí do dvou kategorií: sladké a hořké.Sladké jsou ty, které se denně konzumují. Jsou oválného tvaru, většinou pružnější textury a skvělé máslové chuti. Sladké mandle mají skořicovou drsnou kůži.
Hořké syrové mandle nejsou vhodné ke konzumaci, neboť obsahují glykosid amygdalin.
Mandlovník
Mandlovník je krásný strom střední velikosti, který má voňavé růžové a bílé květy.Pěstování mandlovníků je náročné kvůli jejich přecitlivělosti na chladnější teploty. Kvetou sice brzy na jaře, jakmile se však květiny rozvinou, teplota nesmí klesnout pod 0 °C.
Manďovníky jsou cizoopylivé, což znamená, že k opylení je zapotřebí pyl z jiné rostliny, přenášený nejčastěji hmyzem. Součástí sadů jsou proto včelí úly. V jednom sadě většinou najdeme hned několik odrůd mandlovníků, což vzájemnému opylení stromů napomáhá.
Mladé plody mandlí
Od března do června jádra mandlí dozrávají a dorůstají plné velikosti, ukrytá v zeleném chlupatém obalu (plodě), který se nazývá rubina.Zralý plod mandlovníku
V červenci kožovitý plod ztmavne a praskne, aby tak odkryl mandlovou skořepinu a nechal ji i jádro uvnitř vyschnout. Krátce před sklizní se rubina zbarví do slámově žluté barvy a zcela se otevírá.Sběr mandlí
Sklizeň probíhá od srpna do října. Speciální stroj chytí strom a třese s ním, dokud všechny plody nepopadají na zem.Mandle, chráněné skořápkami a rubíny, pak přirozeně schnou na slunci po dobu 7-10 dnů. Potom přichází na řadu kombajny, které ořechy sesbírají.
Loupání mandlí
Hned po příchodu plodů do výroby se skořepiny mandlí jemně rozbijí ve válcovnách s přesně nastavenými rozestupy. loupaných mandlových jader se zároveň pomocí proudu vzduchu odstraní zbytky slupky.Následuje samotné zpracování mandlí. Jako první krok zpracování se mandle pomocí vibračních dopravníků a sítek rozdělí na různé velikosti. Vysoce citlivé elektronické detektory a magnety zajišťují odstranění úlomků skořepin, větviček, kapek pryskyřice, kamínků a kovových částeček z mandlí určených k dalšímu zpracování.
Vizuální kontrola mandlí
V dalším kroku zpracování se mandle vizuálně zkontrolují na dopravních pásech. Poškozené mandle se vytřídí, pomelou najemno as přidáním vody, cukrového sirupu a dochucovadel zpracují na hořkou pastu. Připravená pasta se používá v pekárenském a cukrárenském průmyslu.Blanšírované mandle
Některé mandle ještě procházejí procesem tzv. blanšírování, kdy jsou odstraněny slupky.Na mandle se vstřikuje horká voda nebo pára, ve které jsou ořechy vystaveny po dobu několika minut v závislosti na jejich velikosti. Opařená jádra mandlí dále procházejí řadou gumových válečků v blanšírovací komoře, kde se uvolněné slupky odstraní. Poslední zbytky slupek se z jader opláchnou proudem vody a v závěru procházejí ještě ruční kontrolou. Nakonec se mandle zbavené slupek důkladně vysuší.