Jaké účinky mají ořechy na zdraví?
Ořechy jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a fytochemikálií prospěšných pro zdraví.
V oficiálně publikovaných studiích se ukázalo, že pravidelné pojídání ořechů přispívá ke zdraví srdce, snižuje celkovou úmrtnost a riziko vzniku cukrovky 2. typu,
pomáhá při regulaci hmotnosti, snižuje riziko rakoviny, zlepšuje kvalitu spermií, snižuje depresi a celkově podporuje dobré zdraví.
Za hrst ořechů, je doporučená denní dávka mandlí.
Hrst mandlí je přibližně 30 gramů, což představuje přibližně 20 mandlí.
Jaké účinky navíc mají mandle na zdraví?
Pravidelná konzumace mandlí (za hrst denně) může přispět:
- ke střednímu až vysoce konzistentnímu snížení celkového a LDL cholesterolu
a poměru LDL:HDL cholesterolu ak významnému snížení hladin triglyceridů.
- ke zvýšení růstu počtu střevních bakterií prostřednictvím stimulace růstu bifidobakterií a eubakterií,
což vede ke zvýšené produkci butyrátu – o kterém se předpokládá, že udržuje zdravé buňky tlustého střeva.
- snížení oxidačního stresu (protizánětlivé účinky).
- k lepším výsledkům v testech měřících kognitivní funkce, kapacitu pozornosti.
Čím jsou mandle jedinečné ve srovnání s jinými ořechy?
- Mandle mají vysoký obsah vitamínu E a vápníku. Vitamin E je antioxidant, který pomáhá udržovat zdravé srdce.
Vápník tvoří strukturu kostí a zubů a pomáhá při srážení krve.
- Mandle obsahují převážně mononenasycené tuky, důležité pro zdraví srdce.
- Mandle mají vysoký obsah aminokyseliny argininu.
Arginin se v těle přeměňuje na kyselinu dusičnou, která způsobuje uvolnění cév a jejich elasticitu, čímž zabraňuje srážení krve.
- Mandle jsou zdrojem bílkovin, mono-nenasycených tuků a vlákniny a mají přirozeně nízký obsah cukru a sodíku.