Ořechy nad zlato.

Ani nejlepší pilulky, doplňky výživy a průmyslově zpracované potraviny nedosahují biologické hodnoty přírodních zdrojů vitamínů a bioaktivních látek, které působí synergicky a jejich účinek si tělo dokáže přirozeně regulovat.

O ořeších už dávno víme, že patří mezi superpotraviny, protože jsou bohaté na esenciální omega-3 mastné kyseliny, a to zejména kyselinu alfa-linolenovou, ale také vlákninu, vitamin E, draslík, hořčík a aminokyselinu arginin, ze které vzniká látka s příznivým účinkem na cévy (oxid dusnatý – NO).

Díky této silné kombinaci příznivých látek snižuje pravidelná konzumace ořechů hladinu celkového i „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, současně mírně zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnou ochranu před volnými radikály, které v našem těle páchají škody.

Kromě toho je denní konzumace ořechů spojována se sníženým rizikem onemocnění na srdečně-cévní choroby, pomalejším růstem tumorů (dokázáno na zvířatech) a pomáhá zachovat dlouhodobě zdraví a správnou funkci mozku. Je zde však ještě jeden zásadní důvod, proč se vyplatí dát si denně za hrst ořechů.

Nový výzkum (2017) vedený docentkou fyziologie Dr. Lauri Byerleyovou z Louisianské státní univerzity ukázal, že ořechy pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty a to tak, že pomáhají zvyšovat počet prospěšných střevních bakterií zejména rodu Lactobacillus. Příznivé složení střevní mikrobioty s převahou prospěšných bakterií je spojováno s lepším zdravím.

Doporučení: Denně konzumujte přibližně hrst = 35 – 50 g naturálních (nesolených, neslazených a nepražených) vlašských ořechů.

Mandle - číslo 1 mezi ořechy.

Mandle jsou neuvěřitelně oblíbené díky své chuti, působivému nutričnímu profilu a relativně nízké ceně. Ve světě patří mandle mezi nejvíce konzumované ořechy.

 

Základní nutrienty.

Porovnání základních nutrientů mandlí s ostatními ořechy.

Vitamíny.

Porovnání obsahu vitamínů v mandlích s ostatními ořechy.

Minerály.

Porovnání obsahu minerálů v mandlích s ostatními ořechy.

Cukry, škrob a organické kyselniny.

Porovnání obsahu cukrů, škrobu a organických kyselin v mandlích s ostatními ořechy.

Mastné kyseliny a cholesterol.

Porovnání obsahu mastných kyselin a cholesterolu v mandlích s ostatními ořechy.